МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ "ЕВРОПЕЙСКИ ЛИТЕРАТУРЕН МАРАТОН"

www.literarymarathon.eu

 

Проектът "Европейски литературен маратон" е едногодишен и стартира в гр. Верона /Италия/ на 20 октомври 2006г. Координатор на проекта е фондация "Аида" /Верона, Италия/, а партньори - Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и Сдружение "Национален фестивал на детската книга" /Сливен, България/, Фондация "Призма"/Атина, Гърция/, Център за изследване и развитие /Картахена, Испания/ и Румънско национално радио /Букурещ, Румъния/.

Привлечени са и асоциирани партньори от гр.Краков /Полша/, гр.Ярвепаа /Финландия/, Йорк /Великобритания/ и Белград /Сърбия/.

Проектът предвижда организирането и провеждането на 9 май 2007г. едновременно във всички партньорски градове на литературни маратони с еднакъв стил и едни и същи характеристики, които да представляват уникално и иновативно европейско събитие.

Маратоните ще стартират едновременно във всички градове в 11.00ч. римско време и ще продължат от 8 до 10 часа. Всеки партньор избира автора и произведението, което ще се чете като условието е то да бъде национален шедьовър от 20 век. Четенето ще се състои в театри, кина, площади и др.места, подходящи да съберат многобройната публика, която ще присъства на събитието. Така стотици граждани в различни градове и страни ще изпълняват един след друг публично четене на литературната творба, която е избрана за всяка страна. Четците ще бъдат избирани предварително измежду хора, интересуващи се от литература и театър, ученици, студенти, пенсионери и доброволци от екипа на проекта, желаещи да се включат в проявата. Всеки литературен маратон ще бъде записан на аудио файл и видео и ще бъде представян в реално време в Интернет. След проявата ще бъде подготвен общ филм като финален документ за събитието и ще бъде разпространен на DVD в страните, включени в проекта.

 

Организатор на маратона в България: 

Регионална библиотека “Сава Доброплодни” - Сливен

ул. “Никола Карев” 1

8800 Сливен

България

Росица Петрова - Василева  - Директор

тел./факс: +359 44 622 441

E-mail:  rpetrova@iradeum.com ; reglibsliven@iradeum.com

Web site: http://reglibsliven.iradeum.com

 

 

Author - Rositca Petrova - Vasileva © 2007
Translator: Petya Kaneva

Design - "Sava Dobroplodni" Regional Library - Sliven © 2007