Начало

РБ “САВА ДОБРОПЛОДНИ” ПРЕДСТАВИ САЙТА

“ЕВРОПЕЙСКИ ЛИТЕРАТУРЕН МАРАТОН”

На 16 февруари 2007г. в РБ “Сава Доброплодни” беше представен официалният сайт по проекта “Европейски литературен маратон”/9 май 2007 г./.

Европейският литературен маратон е финансиран по програма „Култура 2000" и е реализиран съвместно с Фондация Аида" - /Верона, Италия/, Европейски център - /Картахена, Испания/, Фондация „Призма"- /Атина, Гърция/, Румънско национално радио - /Букурещ, Румъния/ и др. Сливен има честта единствен партньор от българска страна да е РБ “Сава Доброплодни”.

Пред представители на национални и регионални медии директорът на библиотеката г-жа Росица Петрова съобщи, че проектът предвижда организирането и провеждането едновременно във всички партньорски градове на литературни маратони с еднакъв стил и едни и същи характеристики, които да представят уникално и иновативно европейско събитие. Маратоните ще стартират едновременно в градовете-партньори – 11.00 ч. Римско време и ще продължа 8-10 часа. Всеки град - участник ще избира авторът и произведението, което ще четат известни в страните си и в Европа обществено значими личности и творци, както и всички, пожелали да участват европейски граждани над 18 г., при изричното тяхно съгласие за доброволност. Произведението, което ще се чете трябва да е литературен шедьовър от 20 век. Четенето ще се извършва на публични места, подходящи да съберат многобройна публика. В Сливен вече са се записали доброволци, които ще четат повестта «Бомбето» на българския класик Йордан Радичков. Паралелно с главния, ще се провеждат и минимаратони в над 180 библиотеки, читалища и училища в региона с продължителност до два часа. Събитието ще се излъчва в реално време в Интернет. Ще се подготви DVD за маратона, което ще бъде разпространено в страните, участнички в Европейския литературен маратон.

Web site: http://euliterarymarathonbg.iradeum.com